Dela nyhet
Biobanding i IFK Norrköpings Akademi!
7 sep, 11:10

Här kommer en förklaring vad vi som klubb har gjort under det här året gällande Biobanding.
Vad är Biobanding? Biobanding är en strategi där man grupperar idrottare baserat på mognadsstatus, till exempel procent av uppnådd fullvuxen längd, snarare än kronologisk ålder.
Så utifrån detta har vi i P13-P15 begärt in biologiska föräldrars längd. Vi har mätt och vägt våra spelare två gånger. Vi har sedan lagt in datan i en formel (Khamis-Roche), formeln (bilden ovan) ger oss då siffror på vart spelaren befinner sig i sin biologiska mognad. Vi har sedan delat in våra spelare i P13-P15 i tre olika grupper.
Den ena gruppen (gul färg) är de spelare som inte kommit in i den kritiska tillväxtspurten. De har ca 20-11% kvar att växa till sin vuxna längd. Den andra gruppen (röd färg) är de spelare som är mitt i sin tillväxtspurt och i denna grupp är spelarna mer känsliga för skador såsom schlatter, fotleder, ryggont och belastningsskador. Denna grupp har 10-5% kvar att växa och nå sin vuxna längd. Den tredje gruppen (grön färg) har passerat den känsliga delen av tillväxtspurten och i denna grupp har de spelarna 5% och mindre kvar att växa och nå sin vuxna längd.
Vi har tagit fram anpassade styrkeprogram för de olika grupperna beroende på vart spelarna befinner sig i sin mognadsgrad. Det är vid dessa tillfällen vi har delat in spelarna i de tre färgerna och jobbar anpassad fotbollsfys och anpassad fotbollsträning.
Vi har dessutom haft två utbildningstillfällen för tränarna och ledarna i P13-P15 för att öka förståelsen och kunskaperna kring detta. Vi har även haft ett utbildningstillfälle för samtliga tränare och ledare i vår akademi, från bollek upp till vårt högsta lag (P19).
Vad är då fördelarna för spelarna i detta?
Fördelarna är:
- Nya lärandetillfällen för både tidigt och sent utvecklande
- Minskar mognadsrelaterade skillnader i storlek och fysiska färdigheter
- Större möjlighet att värdera spelarens styrkor, svagheter och potential.
- Skadeprevention/skadereducering, anpassad/individualiserad belastning utifrån mognadsfas
För tidigt utvecklade:
- Du kan inte lita på din fysik
- Utvecklar tekniska och taktiska delar
- Beslutstagandet ökar
Sent utvecklade:
- Fysiken inte ett problem längre
- Möjlighet att kontrollera matcher/träningar
- Leda laget
- Ökad tro på den egna förmågan
Vi har nu haft två tillfällen med biobandingträning och har två kvar under hösten. Efter det kommer vi att göra en utvärdering och se hur vi på bästa sätt kan jobba vidare med detta under säsongen 2024 och framåt!
Ansvariga och de som leder detta projekt är:
Akademichef Daniel Lindahl
Utvecklingschef Jan Melle
Fysioterapeut Robin Jarl
Fysansvarig & NIU-ansvarig Anders Borg